Citi Pénzügyi Oktatási program 2013/2014

Citi Pénzügyi Oktatási Program

2013/2014

Citi Roadshow 2014

Gyerekszáj avagy diákok visszajelzései a gazdasági napokról:

„Számomra nagyon fantasztikus és élményekkel teli volt a nap, igaz kicsit sűrű volt, ezért a végére nagyon elfáradtam. Mindegyik játék jó volt.”

„Rengeteg hasznos információhoz jutottam a mai napon.”

Légy az üzlettársam:

„Csapatokban kellett egy saját terméket, logót és szlogent tervezni. Nagyon tanulságos és érdekes játék volt.”

„Ez az állomás arra volt jó, hogy ha mondjuk saját vállalkozásunk lenne vagy bármilyen üzletünk lenne, akkor ez sokat segít, hisz ezzel az üzlet vagy vállalkozás jobban menne, ha olyan dolgokat találunk ki, mint ezen az állomáson.”

„Ez azért volt jó, mert mindenki kreatívan gondolkodott.”

Tőzsde:

„Nagyon sokat kellett gondolkodni!”

„Ez a kockázatvállalásról szólt szerintem, ki, hova és mikor költ. Ez is segít, hisz jobban tudjuk minek van értéke. Hasznos volt!”

„Szerintem jó volt. Sok volt benne a logikai játék és segített gazdálkodni a pénzzel.”

Családi költségvetés:

„Ez az állomás volt szerintem a legjobb, mert ez megmutatja, hogy kell takarékoskodni, szerintem ez sokat segít a jövőben, mert kaptunk egy ilyen előadást, mely tanulságos volt.”

„Hasznos volt, mert így megtudtuk, hogy mondjuk egy négy tagú családnak mennyi havonta a megélhetés.”

„Nagyon tetszett, hogy egy óra erejéig felvehettük a szüleink szerepét.”

Szükséglet - igény játék:

„Tetszett, hogy meg kellett tudni a csapatnak mi a fontos és mi nem. Kicsit sokáig tartott dűlőre jutni.”

„Nagyon jó feladat volt, hisz ez ráébresztett arra, hogy nem a telefon, internet és számítógép a legfontosabbak az életünkben, a régieknek sem voltak ilyen dolgaik, mi is tudnánk élni nélkülük.”

„Itt a túlélést gyakoroltatták velünk és a közös megegyezés erejét, de persze volt vita nem is kicsi. Szerintem tanulságos volt.”

Értéklicit játék:

„Tetszett, mert olyan dolgokra tudtunk licitálni, amik az életben fontosak és megismertük a többieket.”

„Nekem nagyon tetszett, mert sok dolgot megtanultam arról, mi kell a jó munkához.”

„A licitálás arra volt jó, hogy megtudjuk mi a fontos a sikerhez.”

 

Hetedik állomás

Eötvös József Általános Iskola, Diósd


A 2013 - 2014 - es tanév Citi Pénzügyi Oktatási Program során megvalósult Roadshow - Játékos Gazdasági Napok program utolsó állomásához érkeztünk május 6 - án. A diósdi Eötvös József Általános Iskola volt vendéglátónk, ahol idén utoljára vezettük a gazdasági játékokat a felső tagozatos diákok számára. A nap nem csupán a diákok számára szolgált új élményekkel és tapasztalatokkal, hanem a pedagógusok is lelkesen kísérték figyelemmel a rendhagyó foglalkozásokat.

Ezúton köszönjük mindenkinek, hogy segítettek a program megvalósításában! További sok sikert kívánunk mindenkinek a gazdasági tanulmányaihoz.

Hatodik állomás

Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Szeged

Hazai pályára látogattunk el április 16 - án ugyanis a szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola felsős diákjai vártak ránk Újszegeden a Tisza túl oldalán. A felszabadult érzés, hogy tanórák helyett játékos foglalkozások lesznek itt is eltöltötte a diákokat látván, hogy készülődünk a termekben. A feladatok továbbra is az eredeti elgondolás szerint épültek fel, a válaszok és megoldások  azonban itt is sok meglepetéssel szolgáltak.

Ötödik állomás

Kossuth Lajos Általános Iskola, Szabadegyháza

Székesfehérvár és Dunaújváros között fekszik Szabadegyháza, ahol április 10 - én  már izgatottan vártak ránk a felső tagozatos diákok a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Reggel nyolctól megkezdődtek a játékos foglalkozások, amelyeken végighaladva nem csupán magukat ismerték meg jobban a gyerekek, hanem azt is megtudták milyen sok fejtörést okozhat a pénz tudatos beosztása legyen szó családi költségvetésről, befektetésekről vagy megtakarításokról.

A kis létszámú osztályoknak köszönhetően bőségesen jutott idő a feladatok részletes megbeszélésére így megválaszolásra kerültek a legapróbb kérdések is.

Negyedik állomás

Corvin Mátyás Általános Iskola, Kecskemét


Budapestet és Érdet követően április 9 - én újra útnak indultunk, hogy eljussunk a Citi roadshow újabb állomására a kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolába. A nap során megismerkedhettünk bátor befektetőkkel, akik megsokszorozták vagyonukat a tőzsdén; az aukción licitáltak a sikeres élethez szükséges értékekre és izgalmas új szlogenekkel reklámozták frissiben kitalált termékeiket.

Hosszas megbeszéléseket követően sikerült megfejteni melyek azok a szükségletek, amelyek nélkül nehéz lenne élni egy idegen bolygón és nehezen meghozott lemondások árán sikerült beosztani a havi bevételt a „családok” számára.

Egy újabb élményekben gazdag, izgalmas napot zártunk Kecskeméten.

Harmadik állomás

Batthyány Általános és Sportiskolában, Érd


Egy rövidebb szünetet követően március 31.- én már Érden voltunk a Batthyány Általános és Sportiskolában a Citi Roadshow harmadik állomásán.  A 6., 7. és 8. osztályos diákok lelkesen vágtak bele a gazdasági témájú feladatokba, főképp azok a játékok voltak a legélvezetesebbek, amelyek során kezükbe vehették a pénzt (játékpénzt) és saját maguk gazdálkodtak vele. Természetesen a játékos keretek sokkal bátrabbá tette őket a pénz kezelését illetően, azonban mindenképpen jó alapozás volt ahhoz, hogy belekóstoljanak a hétköznapi pénzügyekbe. Bízunk benne, hogy ha már valós kiadásokról és megtakarításról lesz szó már sokkal magabiztosabban és átgondoltan fognak dönteni.

Második állomás

Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola

Egy intenzív nap után, március 27 - én már el is jutottunk a második helyszínre a Grosics Gyula Sport Általános Iskolába. A bátor befektetők rövid idő alatt megduplázták kezdőtőkéjüket a tőzsdén, rájöttek, hogy amennyiben más bolygóra kell költözni és kicsi az űrhajó raktere érdemesebb tehén helyett tyúkot vinni, majd amikor a sikeres felnőtt létre terelődött a szó a legnagyobb érték a nyelvtudás, a magas iskolai végzettség és a jó kommunikációs készség lett. Nagy kihívást jelentett ugyanakkor a diákoknak a családi költségvetés játék, hiszen nem egyszerű feladat mindent kifizetni, ha határt szab vágyainknak a rendelkezésünkre álló pénz mennyisége.

A Citi Roadshow első állomása: 

Dr. Béres József Általános Iskola, Budapest

Március 26 - án a budai Dr.  Béres József Általános Iskola felső tagozatos tanulói voltak az idei Roadshow első résztvevői. A 8. 7. és 6. osztályos tanulók nagyon nyitottak voltak a programra és érdeklődve, aktívan vágtak bele minden egyes újabb kihívásba, ahogy haladtak előre az állomásokon.

Alább látható néhány fénykép a nap eseményeiről.

Az iskola beszámolója a programról: itt


Megkezdődött a Citi Pénzügyi Oktatási Program Roadshow


Ha már tavasz, akkor Citi Roadshow! A 2013 - 2014 - es tanév során újabb 7 iskolát látogatunk meg Magyarországon, ahol a felső tagozatos tanulók számára egy játékos, gazdasági témanapot szervezünk. Itt tényleg minden a pénz körül forog, persze csupán jó értelemben, hisz az 5 játék mind - mind olyan területet érintenek, amelyek fontosak lesznek a fiatalok további élete során.

Csak néhány kérdés melyekre választ kaphatnak a fiatalok a nap során:

Mi az, hogy szükség? Mi az, hogy igény? Kell ez nekem? Hogy osztod be a pénzedet? Mi kell egy családnak? Mi kell ahhoz, hogy sikeres felnőtt legyél? Ismered az értékeidet?

Ismered - e a reklámokat? Befolyásolják - e a döntéseidet? Te hogy reklámoznád magad? Ki tudnál találni egy jó szlogent?

Mi az a tőzsde? Mivel kereskednek ott? Kipróbálnád magad, mint befektető? Megérted - e a hírek üzenetét és hatását az életünkre?

Sok - sok téma merült fel, ami rengeteg érdekes beszélgetéshez vezetett az osztályokon belül a játékok során számos olyan probléma merült fel melyekről rengeteg ismerete volt a diákoknak, de kellett most ez az „Aha” élmény az összefüggések felismeréséhez és ezek megértéséhez.

Új tanév, új tanárképzések

A 2013 - 2014 - es tanév beköszöntével újra beindult a Citi Pénzügyi Oktatási Program Magyarország 26 általános iskolájában. A résztvevő iskolák a technikai eszközökön túl lehetőséget kaptak arra is, hogy egy kiválasztott pedagógus elvégezze az akkreditált „Vállalkozói kompetenciák fejlesztése a közoktatásban” elnevezésű 40 órás tanár továbbképzést. A képzés célja, hogy a résztvevőkben kialakuljon egyfajta vállalkozói szemlélet, amely lehetővé teszi, hogy munkájuk során a tanulók vállalkozó kompetenciáját kialakítsák, fejlesszék. A képzésben részt vevők a szükséges elméleti ismeretek mellett elsősorban olyan módszereket gyakoroljanak be, amelyek lehetővé teszi számukra a vállalkozási és gazdasági ismeretek élményszerű oktatását.

A képzésekről hazatérő tanárok feladat pedig, hogy a tavaszi félév során továbbadják a diákoknak az itt megszerzett tudást Örömünkre szolgált, hogy újabb lelkes gárdát készítettünk fel a gazdasági oktatás játékos megvalósítására.

Néhány visszajelzés a képzésekről:

„A különböző korosztályok életkori sajátosságaihoz jól igazítható oktató - fejlesztő játékok, melyek közösségépítésre és egyéb kompetenciafejlesztésre is alkalmasak.”

„Profizmus, ötletek, újdonság, kreativitás”

„Új ismeretek! Felhasználás a mindennapi életben.”

„Folyamatosan fenntartotta a figyelmemet és az érdeklődésemet”

Ezúton köszönjük mindenkinek a lelkesedését, jókedvét és a befektetett munkáját. Sok sikert az iskolai foglalkozásokhoz!

A képek a képzéseken készültek:

További 8 ezer kisdiák vesz részt az idei Citi Pénzügyi Oktatási Programban

A program a Citi Alapítvány 85 ezer dolláros adományával folytatódik

Budapest. Országszerte további 8 ezer felső tagozatos diák tanulhat a korszerű oktatóanyagokból abban a 26 általános iskolában, amely részt vesz az idei Citi Pénzügyi Oktatási iskolatámogatási programban, amely a Citi Magyarország és a Junior Achievement Magyarország (JAM) Alapítvány közös pénzügyi és gazdasági képességfejlesztő programja 2001 óta.

Aftab Ahmed, a Citi Magyarország vezérigazgatója elmondta: „Célunk, hogy inspiráljuk és felkészítsük a 10 - 14 év közötti kisdiákokat, hogy pénzügyeiket okosan tervezzék és kezeljék most és a jövőben. Mindezt olyan tananyagokkal, illetve gyakorlati példákon keresztül érjük el, amelyekkel segítjük őket a pénzügyi és a gazdasági alapismeretek elsajátításában, és egyben fejlesztjük a pénzügyeik tudatos intézéséhez szükséges készségeiket.”

A Citi Magyarország a programhoz csatlakozó iskolák számára korszerű technológián alapuló, innovatív oktatási stratégiákat é tananyagokat tesz elérhetővé a képzés támogatására. Ezek első sorban a családi költségvetés, a bevételek és költségek, a hitelek és kockázatok, a megtakarítások és befektetések, a kínálat és szükségletek, a piac és verseny koncepcióival ismertetik meg a kisdiákokat, érdekes és interaktív játékokon keresztül. A tananyagokat a Junior Achievement úgy fejlesztette ki, hogy azok igazodjanak a tanulók igényeihez és a korosztály befogadóképességéhez, és egyben tükrözzék a mai magyarországi viszonyokat. Mindemellett folyamatos mentori munka is támogatja az iskolákat a program sikeres megvalósításában.

A diákok a tanév végén egy játékos vetélkedő keretében mérhetik össze pénzügyi - gazdasági tudásukat, és tehetik próbára a program során kialakított készségeiket.

Az idei 85 ezer dolláros adománnyal együtt a Citi Alapítvány az elmúlt 13 évben eddig összesen 1,4 millió dollárral támogatta ezt a programot Magyarországon, így 388 iskolában több mint 154 ezer kisdiák tanulhat a modern pénzügyi - gazdasági tananyagokból. 

Gergely Orsolya, a JAM ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy a Citi Magyarországgal együttműködve folytathatjuk ezt a sikeres programot. A diákok most még nem is tudják felmérni, hogy nem csupán egy egyszeri ajándékot kaptak. Ez a program sokkal inkább lehetőség a kisdiákoknak arra, hogy olyan ismereteket és készségeket sajátíthassanak el például a tudatos pénzkezelés, a döntéshozatal, a problémamegoldás, a csapatmunka vagy a tárgyalás terén, amelyek nagyban hozzájárulhatnak későbbi sikereikhez. Az elmúlt több mint tíz évben a programhoz csatlakozott intézmények tanulói eredményesen használják a megszerzett „életre való tudást”,ahogyan ezt a szülői és tanári visszajelzések is igazolják.”

 

Csatlakozott iskolák

Gyöngyösi Kálváriaparti Sport - és Általános Iskola

Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Kaffka Margit Általános Iskola

Diósdi Eötvös József Általános Iskola

Dr. Béres József Általános Iskola

Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola

Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola

Hartyán Általános Iskola

Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola

Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola

Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Markazi Várvölgye Általános Iskola

Győrzámolyi Petőfi Sándor Általános Iskola

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola

Szabadegyházi Kossuth Lajos Általános Iskola

Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda

Tolcsvai Általános Iskola

Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Budapest XIII. Kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola

Számítástechnikai Általános Iskola Tomori Pál Tagiskola

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája

Simándy József Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Kossuth Lajos Általános Iskola