Diákvállalkozások nemzetközi versenye

Diákvállalkozások Nemzetközi programja, vásárai és versenyei

2015

Pixty Wonders Berlinben

Magyar diákvállalkozás a JA Europe Nemzetközi Diákvállalkozás Versenyén

2015. július 28 - 31 között került megrendezésre a 26. JA Europe Nemzetközi Diákvállalkozás Verseny Berlinben , ahol Magyarországot a Pixty Wonders vállalkozás képviselte. A Pixty Wonders nyerte el nyár elején a hazai Év Diákvállalkozása címet és így egyben lehetőséget kaptak arra is, hogy képviseljék az országot a nemzetközi megmérettetésen. Az idei döntőben 36 országból több, mint 200 diák bizonyíthatta, hogy megvan benne az üzleti világban való érvényesüléshez szükséges vállalkozói szellem, elhivatottság, tudás és készségek.

A Pixty Wonders tagjai közül 5 diák vehetett részt a versenyen: Andrási Szilvia, Bartha Sára, Bődey Júlia, Fernezelyi Simon és Ficzere Réka, mentoruk Richolm Péter kíséretében. Így utólag is köszönjük a csapatnak, hogy ilyen elhivatottsággal és lelkesedéssel készültek a versenyre és, hogy teljesítették a tapasztalt vállalkozókat is próbára tevő feladatokat.

(Pixty Wonders - Országos verseny)

A négy napos esemény nagyon intenzív programokkal várta a résztvevőket így az érkezést követően már nem jutott idő pihenésre. Az első estén szervezett szabadtéri strand röplabda bajnokság során sajnos sokaknak kedvét szegte  a 20 °C-os hőmérséklet és borús ég, de szerencsére a körülmények ellenére jó hangulatban telt a nyitó rendezvény.

A második napon már korán reggel készen kellett állni arra, hogy elpróbálják a versenyzők a prezentációjukat a hatalmas színpadon, amivel párhuzamosan a felsővezetőkből álló szakmai zsűri már várta a csapatokat a panel interjúra. Ám ez még korántsem jelentette a nap befejezését, hisz a délutáni órákban pedig már a teljes közönség és a zsűri előtt élesben kellett mindenkinek bemutatni a színpadi prezentációt.(Színpadi prezentáció felkészülés és előadás)

A könnyedebb esti programot követően a harmadik reggel pedig már a standok berendezésével indult, hisz fél tíztől megkezdte körútját a zsűri és minden egyes vállalkozást meginterjúvolt majd a látottak és hallottak alapján értékelte azokat.


(Standinterjú alatt)

Az esemény lezárásaként csütörtökön este a gála vacsora keretében kerültek kiosztásra a díjak, az idei döntő győztese a német Rauteck diákvállalkozás lett, akik használt biztonsági öv kapcsokat és szíjakat használtak alapanyagként új egyedi termékeik elkészítéséhez.

A hazai csapat nagyon szépen helytállt a verseny minden fázisában mely köszönhető volt szorgalmas munkájuknak, kitartásuknak, rengeteg energiájuknak, ötletességüknek, a csapatmunkának és természetesen kitűnő mentoruknak Richolm Péternek. További sok sikert kívánunk a Pixty Wonders minden tagjának!

(Pixty Wonders)

A német RAUTECK diákvállalkozás fenntartható üzleti ötlete nyerte az első díjat

A JA Europe ‘Nemzetközi Diákvállalkozás Versenyén’ 36 ország több mint 200 diákja vett részt az idén

A RAUTECK német diákvállalkozás vitte el a fődíjat a JA Europe “Nemzetközi Diákvállalkozás Versenyén” (CoYC  - Company of the Year Competition), miután meggyőző üzleti koncepciójuk egyöntetűen lenyűgözte a zsűritagokat. A csapat célja volt, hogy új termékeket hozzon létre újrahasznosított autóalkatrészekből, így születettek a biztonsági övek csatjából készült sörnyitók (FördeÖffner) illetve a divatos táskák (FördeTaschen). A fődíj mellett elnyerték még a FedEx különdíjat is.

Július 28 és 31 között több, mint 200 diák gyűlt össze Berlinben a nemzetközi diákvállalkozás versenyen. A megmérettetésen 37 csapat küzdött az év diákvállalkozása címért, amely lehetőséget ad nekik arra, hogy egy valós vállalkozást indítsanak útjára üzleti mentorok támogatásával.

RAUTECK csapattag, Hannah Dietrich nyilatkozata: “Az érzés, hogy megnyertük az Európai Diákvállalkozási Versenyt egyszerűen elmondhatatlan. Nagyon büszkék vagyunk, hogy mi kaphattuk ezt a díjat, miután olyan keményen dolgoztunk - köszönet a támogatóinknak. A Diákvállalkozás Program nagyon sokat jelentett nekünk, nem csupán csapatként fejlődtünk, hanem egy nagyszerű vállalkozást is sikerült létrehoznunk. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is ilyen sikeresek lehetünk!”

A 2014 - 2015-ös tanévben több, mint 275 000 diák vett részt Európa szerte a diákvállalkozás programban. Ezek a diákok nem csupán azt tanulták meg mi mindennel jár együtt egy vállalkozás beindítása és működtetése, hanem valós termékeket, szolgáltatásokat hoztak létre. A program sikere nagyrészt az üzleti életből érkező önkénteseknek köszönhető, akik szaktudásukkal és tapasztalatukkal mentorként támogatják a fiatal vállalkozókat. Az oktatás és a valós üzleti élet közötti űr megszüntetéséhez elengedhetetlen, hogy az iskolák és a vállalkozások összefogjanak és egymást segítve vigyenek sikerre ilyen és hasonló programokat.

“A JA Diákvállalkozás program az iskolapadból a valós üzleti életbe helyezi a fiatalokat. A vállalkozói élménynek köszönhetően nagyon hatékony tanulási folyamat részesei lehetnek a fiatalok, amely kellőképpen felkészíti őket a későbbi pályaválasztásra. Hisz mi különbözteti meg a vállalkozót azoktól, akiknek ugyancsak vannak ötletei? Az, hogy a vállalkozó kiáll és meg is valósítja azt. A zsűri pedig ezt a fajta vállalkozói szellemet akarta viszonlátni a versenyzőkben. Az a tény pedig, hogy 25 évvel a német újraegyesülést követően Berlinben tarthattuk ezt az eseményt jelképezi azt a szabadságot, amit napjainkban Európában élvezhetünk, a szabadságot, hogy kövssük az álmainkat és próbálozzunk minden egyes nap.” Prof. Dr. Michael Hüther, zsűri elnöke COYC 2015, Kölni Gazdaságkutató Intézet igazgatója, JA Németország kuratóriumának elnöke, az esemény házigazdája.

A program kezdete óta több, mint 3,5 millió diák jutott a válllakozói tapasztalat birtokába, amelynek köszönhetően birtokában lesznek a későbbi munkavállaláshoz szükséges készségeknek. A kutatások szerint az diákvállalkozás program alumni tagjai nagyobb valószínűséggel fognak saját véget alapítani és magasabb átlagos jövedelemmel rendelkezni, mint kortársaik.

Caroline Jenner, JA Europe ügyvezető igazgatója: “Örömmel tölt el bennünket, hogy milyen sok középiskolás diák vesz részt a Diákvállalkozás Programban. A programnak köszönhetően a diákok betekintést nyernek a válllakozói létbe, amely a legjobb mód arra, hogy sikeresek legyenek napjaink gazdasági világában.“

Fő zsűritagok

• Nadia Vassileva, Manpower Bulgária, Szerbia és Horvátország ügyvezető igazgatója 

• Dr. Sándor Németh, Partner, Szecskay Ügyvédi Iroda, Magyarország

• Andreas Papadopoulos, Head of Group Strategic Development, Hellenic Bank, JA Ciprus alapító tagja és kuratóriumi elnöke 

• Vladas Lašas, Elinta UAB társtulajdonos, Litvánia

• Prof. Dr. Michael Hüther, Kölni Gazdaságkutató Intézet igazgatója, Németország

• Helena Horovčáková, S&T Slovakia ügyvezető igazgató

• Amadeo Petitbò Juan, Fundación Rafael del Pino, kuratóriumi tag, Spanyolország

• Ruedi Noser, Noser Management AG, ügyvezető igazgató, Svájc

JA Europe Nemzetközi Diákvállalkozás Verseny 2015 Díjak

Első helyezett

RAUTECK, Németország

Második helyezett

Simple+, Lettország

Harmadik helyezett

Graffiti, Izrael

Diákvállalkozások bemutatkozása az alábbi linken:  itt


Különdíjak

‘Citi Remarkable Customer Service Award funded by the Citi Foundation’ - az ügyfélkapcsolat, ügyfelek igényeinek felismerésének díjazására 

Nyertes: Orenda, Nagy Brittania

‘FedEx Access Award’ a globális piac és kereskedelem felismerése és alkalmazása a válllalkozáson belül

Nyertes: RAUTECK, Németország

‘MetLife LifeChangers Award’ a társadalmi hatás felismerése, üzleti stratégiában az innováció alkalmazása

Nyertes: Guide-a-key, Írország

 


 

 

Diákvállalkozások nemzetközi programja, vásárai és versenyei

2014


Diákvállalkozások Nemzetközi Versenye

2014. július 22 - 25.

Tallinn, Észtország

Idén nyáron 25. alkalommal került megrendezésre a Diákvállalkozások Nemzetközi Versenye az európai régióban. A rangos eseményre 38 ország nevezte be legjobb diákvállalkozóit, hogy képviseljék hazájukat a színvonalas rendezvényen. Magyarországról a budapesti Company For Music (C4M  - https://www.facebook.com/company4music) diákvállalkozás 7 tagja ( Baumgartner Ákos, Bodó Borbála, Gálosi Dóra, Gorka Zsófia, Plumpton Jázmin, Tarnai Balázs, Tornóci András) utazhatott mentoruk Sándor Fruzsina kíséretében.

A versenyre érkező csapatok az alábbi országok képviseletében mérték össze vállalkozásaik eredményeit és sikereit: Albánia, Ausztria, Belgium Flamand, Belgium Francia, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Isle of Man, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

A csapatokról bővebben: itt

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulói vállalkozásukon belül nem csupán ötletes termékeket állítottak elő régi bakelit lemezekből és kazettákból, hanem az értékesítésből befolyó pénzből bemutatkozási lehetőséget biztosítanak kezdő, egyelőre kevésbé ismert fiatal együtteseknek. A zene szeretete a csapat minden tagjában jelen van így nem is csoda, hogy ilyen erőbevetéssel és lelkesen tesznek az eddig még felfedezetlen magyar zenei „gyöngyszemek” szélesebb körben való népszerűsítése érdekében.

A magyar csapat lendületes munkájának, alapos felkészültségének köszönhetően nagyon sikeresen teljesített a nemzetközi mezőnyben. Magabiztos fellépésük a színpadon, folyékony angol tudásuk és a nagyon stílusosan kialakított stand bizonyította, hogy a magyar diákok is ugyanolyan magas szinten teljesítenek , mint külföldi versenytársaik.

A nemzetközi verseny július 22 - én kezdődött, amikor a délutáni érkezést követően a város központjában fekvő hangversenyterem színpadán próbálhatták el bemutatójukat a résztvevők. Mivel a több mint 400 fős rendezvényen nagyon nagy számban jelentek meg a fiatal vállalkozók, csupán 10 perc állt mindenki rendelkezésére, hogy átgondolja a látványtervet, kipróbálja a bevonulást és előadást, egyelőre még a zsűri és a nézőközönség nélkül. Aznap este az észt önkéntesek táncos csapatépítéssel készültek, hogy közelebb hozzák egymáshoz a fiatalokat. Az este 11-ig tartó nappali világosság és a kivételesen meleg idő tökéletes körülményeket biztosított a fiatalok szórakozásához.

Szerdán pedig megkezdődött a kőkemény munka, ugyanis délelőtt zajlottak a színpadi prezentációk immáron a neves szakmai zsűritagok előtt, majd az ebédet követően a fiatalokra várt még a verseny második megmérettetése a panel interjúk, amikor a zsűrinek lehetősége volt röviden elbeszélgetni a diákvállalkozókkal cégük működéséről, eddigi eredményeikről és sikereikről.

Este egy újabb kivételes helyszínre kalauzolták el a vendégeket a házigazdák, a Tallinn kikötőjében épült The Seaplane Harbour falai közé, ami jelenleg a Tengerészeti Múzeum részeként üzemel és kivételes építészeti műremek. Fantasztikus élmény volt a kiállított hajók, hadi gépezetek és tengeralattjáró között ülve együtt vacsorázni. Az esemény vendége volt a észt külkereskedelmi miniszter, aki tisztelettel adózott a fiatal vállalkozók teljesítménye előtt. A vacsora után „silent disco” várta a táncolni vágyó vendégeket a múzeum hátsó részében.

Az utolsó napon korán reggel megkezdődött a nyüzsgés a hotellel szomszédos bevásárló központban, ahol 10 és 3 óra között értékesíthették termékeiket, reklámozhatták szolgáltatásaikat a vállalkozók a saját arculatuknak megfelelően berendezett standoknál. A vásár során a zsűritagok végigjárták a kiállítóteret és meginterjúvolták a versenyzőket, felmérték a stand kialakítását és a cég megjelenését.

Lazításképpen a standok lebontása után könnyed városi séta és játék várt a csapatokra, majd persze elegendő idő maradt még, hogy mindenki kellőképpen kicsinosíthassa magát az esti gála vacsorára, ahol kiderült ki nyerte el a megtisztelő év diákvállalkozása címet. A különleges évforduló alkalmából rendezett verseny záró rendezvényére hivatalos volt az észt miniszterelnök. A szórakoztatásról pedig az észt televízió női kórusa illetve az észt szimfonikus zenekar gondoskodott, akik híres mozifilmek betétdalait játszották élőben a közönség nagy örömére.

Az eredményhirdetés során az alábbi díjak kerültek kiosztásra, amelyet a feltüntetett csapatok nyertek el:

FEDEX Access Award: ACE , Egyesült Királyság

Euronext Best Business Model Award: Teamo, Észtország

Citi Foundation Remarkable Customer Service Award: 4 Baby, Portugália

Swedbank Innovation Award: Chicken4me, Luxembourg

Monton Marketing Master Award: Garage Wooden Bow Ties, Lettország

A verseny dobogós helyezettjei pedig az alábbi vállalkozások lettek:

3. helyezett: Grades of Glory, Svédország

2. helyezett: ACE, Egyesült Királyság

A verseny győztese az izlandi E14 - Magma elnevezésű vállalkozás lett, akik vulkáni kőzetből és egyéb alapanyagból gyártanak különleges poharakat rövid italokhoz. Az egyedi emléktárgy megvásárolható Izland főbb ajándékboltjaiban és az egyedi ötlet, a helyi alapanyag leleményes hasznosítása megragadta a zsűri tagjait is és végül az elvezette a fiatal vállalkozókat az első helyezéshez.

A verseny egyben bemutatkozási lehetőséget biztosított a Junior Achievement - Young Enterprise Europe egy újabb projektje számára is. Az Entrepreneurial Skills Pass egy új vizsgalehetőség az európai piacon, melynek köszönhetően a Diákvállalkozásban résztvevő fiatalok a program végén próbára tehetik tudásukat és egy nemzetközileg elismert bizonyítványt kaphatnak az időközben megszerzett vállalkozói készségeikről, gazdasági és pénzügyi tudásukról és ismereteikről. A vizsga egyelőre bevezető fázisban van, ám a jövőben elérhető lesz a világ számos nyelvén. Több információ a bizonyítványról itt: www.entrepreneurialskillspas.org

A verseny során lehetősége volt a diákoknak kipróbálni a vizsga demó verzióját s a kitűnő eredménnyel teljesítők közül néhány kiválasztott lehetőséget kapott arra, hogy majd ingyen letehesse a vizsgát az Entrepreneurial Skills Pass megszerzéséhez. Így utólag is gratulálunk Baumgartner Ákosnak a szép teljesítményért.

A verseny egy kivételes alkalom volt, nem csupán a vállalkozások összemérésére, hanem kapcsolatok építésére, ötletek inspirációk gyűjtésére és utoljára, de nem utolsó sorban arra, hogy kicsit
megismerkedhessünk Észtország csodálatosan szép fővárosával.


 

 


 

2013

Diákvállalkozások nemzetközi versenye – 2013. július 17 – 19. London, Nagy Britannia

Idén 24. alkalommal került megrendezésre ez a kivételes verseny, ahol 35 ország 400 tanulója küzdhetett a megtisztelő Európa Legjobb Diákvállalkozása címért. A brit fővárosban lezajlott verseny nem csupán megmérettetés volt, ahol résztvevő országok legjobb diákvállalkozásai mérhették össze tudásukat, rátermettségüket, vállalkozó szellemüket, hanem egyben kitűnő alkalom volt arra is, hogy az üzleti életben sikeres zsűritagok megismerjék a felnövekvő generáció szemléletét és vágyait.

Magyarországot a The Wilsons Rt. diákvállalkozás képviselte, akik az idei év Legjobb Magyar Diákvállalkozása címet nyerték el a budapesti döntőn 2013. májusban. A hazai csapat üzleti tevékenysége használt teniszlabdák ötletes újrahasznosítására fókuszált, mely nem csupán a fenntartható környezet, újrahasznosítás problémájára kíván hangsúlyt fektetni, hanem a toleranciára és a különböző kultúrák elfogadására is igyekszik felhívni a figyelmet. A vállalkozás tagjai Nagy Dorottya, Seres Flóra, Lambert Olívia, Wei Sisi, Hann Flóra, Fernezelyi Nóra, Zápor Tamás, Szabó Boldizsár, Biczók Márton, Tari Péter, Reiser Dániel és Urbán Máté egész évben megfeszítetten dolgoztak tanácsadójuk, Horn Ágnes mentorálása mellett.

A verseny során az érkezést követően minden versenyző cég feladata volt, hogy a kijelölt standokat saját arculatuk szerint rendezzék be. Az egész délután zajló munka eredményeként egy nagyon hangulatos, színes stand várta az érdeklődőket, ahol kivételes népszerűségnek örvendett a fiatal vállalkozók által megálmodott 35 nemzetet jelképező  labdakollekció.

Július 18 - án kora reggel a BBC Breakfast Show üzleti szekciójának riportere és stábja is látogatást tett a helyszínen, ahonnan élőben közvetítette az eseményeket, így szerezve a rangos rendezvénynek országos ismertséget. Ezt követően a hivatalos megnyitóval megkezdődött az igazi verseny, amely első lépéseként 4 perces prezentációk keretében mutatkozhattak be diákvállalkozások a zsűri és a közönség előtt. Délután pedig igazán nyüzsgő helyszínné vált a standok sora, ahol a zsűritagok végiglátogatták a vállalatokat és elbeszélgettek a tagokkal.

A BBC által készített videó megtekinthető: itt

A teljes cikk elérhető: itt

 

A The Wilsons diákvállalkozás képviselte Magyarországot a nemzetközi versenyen

Az idei országos Junior Achievement / Young Enterprise versenyen az AKG-s The Wilsons diákvállalkozás kapta meg az esélyt, hogy megmutathassa magát Londonban, ahol a Company of the Year európai versenyét rendezték 35 ország diákvállalkozásainak részvételével.

A megmérettetésre az egész csapat hihetetlen erőfeszítéssel készült, mivel az új kollekció
elkészítése és a rasszizmus elleni kampány kidolgozása nem volt egyszerű. A 16 fős magyar delegáció teljes lelkesedéssel és erőbedobással szerepelt a versenyen.

A 11 fős diákcsapatot az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanácsadói kísérték (Horn Ágnes, Kerényi Krisztina, Sándor Fruzsina).

A csapat tagjai:

Fernezelyi Nóra, Hann Flóra, Nagy Dorottya, Szabó Boldizsár, Tari Péter (ők léptek fel a csapat képviseletében),

Hefter Estilla, Karvalits Annamária, Reiser Dániel, Seres Flóra, Szalai Sára, Zádor Tamás

A magyarországi JA-YE Alapítvány képviseletében kísérték a csapatot: Kovács Ildikó, Darázs Dóra


Gratulálunk a The Wilsons diákvállalkozásnak és további sok sikert kívánunk nekik!

 

További információ és beszámoló: itt

 

2013 - Diákvállalkozások nemzetközi együttműködése - Comenius Lifelong Learning


A  kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnázium és Szakközépiskola részese a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Comenius Lifelong Learning Programme - nak, mely lehetőséget ad arra, hogy az együttműködő észt – magyar – horvát – bulgár partnerországok megismerjék egymás oktatási rendszerét, módszertani kultúráját és gasztronómiái sajátosságait. A résztvevők rálátást kapnak a vállalkozástan oktatására. Minden délután szabadidős programokon vehetnek részt a Mag
yarországra – Kisújszállásra érkező vendégek, ahol kamatoztathatják az angol órákon megszerzett nyelvtudásukat is.

A rendezvény 2013. május 13. és 18. között kerül megrendezésre, rengeteg színes programot biztosítva a Magyarországra érkező vendégeknek.

A meghívó letölthető: itt

Észtország - 2012 őszéről készült videó megtekinthető: itt

A Comenius és a Leonardo projektről készült videó megtekinthető: itt

 


2012 Románia, Bukarest - Magyarországot képviseli: 

Bővebb információ a versenyről, helyszínről itt.

 

Diákvásárok Európában:

JA-YE EUROPE Trade Fair 2012 - Svájc, Zurich 2012. március

Austrian Trade Fair 2012 - Ausztria, Bécs 2012. március

Young Enterprise Belgium (French) Trade Fair - Belgium, Brüsszel 2012. január

Flemish Trade Fair 2012 - Belgium, Antwerpen 2012. február

 

 
2011 Norvégia, Oslo - Magyarországot képviselte: Cheer Me Up Rt. - üzleti terv, prezentáció
Képes beszámoló a vásárról a JAYE Europe youtube csatornáján, az AKG facebook-on illetve az alábbi linken


A magyar Cheer Me Up csapat tagjai voltak:

Balló Márton Gáspár Tamara Halpern Bence Horváth Csenge Varga Dóra

Reiser Balázs Szántó Krisztina Szántó Viktória Szepes Anna Tari Dóra

 

2010 Olaszország, Cagliari - Magyarországot képviselte: Transzker Ltd. - üzleti terv, prezentáció
Képes beszámoló a vásárról a JAYE Europe youtube csatornáján

 

Magyar siker a diákvállalkozások nemzetközi versenyén

A csapat tagjai: Berényi Zsanett, László Attila, Tóth Balázs, Babinszki Péter, Zubor Gergő - mentor tanár: Aros Csilla

"A JA-YE Company Of The Year diákvállalkozások nemzetközi versenyét immáron 21.
alkalommal rendezték meg 2010. július 20-23. között Szardínia fővárosában,
Cagliari-ban, ahol a békéscsabai Trans-Ker Kft. diákvállalkozása a BATA
nemzetközi cég által adományozott "legjobb értékesítés és
marketing" díját nyerte el a 34 európai ország közül. Ezzel a sikerrel
Magyarország is megérkezett az élvonalba, kivívta a győzelmet és felhívta
magára a figyelmet a teljesítményével."

 

 

2009 Hollandia, Rotterdam - Magyarországot képviselte: Game Over Plc.
Képes beszámoló a vásárról a JAYE Europe youtube csatornáján


2008 Svédország, Stockholm - Magyarországot képviselte: Játéktér Rt.
Képes beszámoló a vásárról a JAYE Europe youtube csatornáján


2007 Németország, Berlin - Magyarországot képviselte: PaPaYa Play Rt.
Képes beszámoló a vásárról a JAYE Europe youtube csatornáján