Diákvállalkozások Vásárai és Versenyei 2014/2015-ös tanév

Diákvállalkozások Vásárai és Versenyei

2014/2015-ös tanév


Kiderült ki fogja képviselni Magyarországot a Nemzetközi Versenyen

Diákvállalkozások Országos Versenye 

(Pixty Wonders - 2015 Legjobb Diákvállalkozása)


Az idei Diákvállalkozások Országos Versenyén hat diákcég indult, hogy eddigi tudását, vállalkozói ismeretét és gyakorlatát próbára tegye.

A szakmai zsűri előtt négy feladaton keresztül kellett bizonyítaniuk alkalmasságukat és helytállásukat a résztvevő csapatoknak. A programot a 2010 - ben nyertes TransKer Diákvállalkozás képviselői nyitották meg, akiknek 2010 - ben lehetőségük volt kimenni Szardíniába vállalkozásukkal, ahol a nagy népszerűség mellett a legjobb eladó díját is bezsebelhették. Babinszki Péter és Berényi Zsanett beszámoltak arról, hogy milyen élményeik voltak a nemzetközi versenyen, ott milyen eredményeket értek el illetve, hogy jelenleg hol tartanak életükben, karrierjükben.

A versenyt a színpadi prezentációkkal folytatódott, amely során minden csapatnak összesen négy percben kellett egy rövid bemutatót tartani vállalkozásukról, természetesen meghatározott formai és tartalmi keretek között.

A prezentációkat a  standinterjú követte, ahol a zsűritagoknak lehetőségük volt szemügyre venni a már sokat emlegetett termékeket/szolgáltatásokat illetve kérdezni a jelen lévő csapattagoktól.

A verseny utolsó állomása a panelinterjú volt, ahol a zsűritagok és a  diákcsapatok közötti, bizalmas üzleti beszélgetésre került sor. A zsűritagoknak itt lehetősége nyílt kérdéseket feltenni a csapatoknak, amelynek nagy része az előzetesen látott feladatok során illetve a csapatok által előre beadott angol és magyar nyelvű üzleti terv során merült fel.

A feladatok végén a zsűritagok értékelni kezdtek. A csapat tagjai illetve a nézők ez alatt a színházteremben hallhattak egy érdekes előadást az Így dolgozunk Mi szervezettől, illetve a diákok megoszthatták egymással az éves élményeiket, tapasztalataikat.

Az eredményhirdetés során a résztvevő csapatokat emléklappal és a HVG által felajánlott ajándékcsomaggal jutalmaztuk, majd Donzelli Valeriano a General Electric Power and Water képviselője felhívta a színpadra azt a két csapatot, akik között a legtöbbet hezitált a zsűri. Valeriano összefoglalta az aznapi eseményeket illetve a diákvállalkozó csapatok teljesítményét és munkáját, majd kihirdette a győztes diákvállalkozást.

Az év legjobb középiskolás diákvállalkozása az Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyik csapata, a Pixty Wonders lett!

Gratulálunk a csapatnak egész éves munkájukért illetve mentoruknak Richolm Péternek!


A szakmai zsűrinek köszönjük munkáját:

Donzelli Valeriano, GE Power and Water

Dankó András, Monsantó

Noll-Batek Frigyes, Fivosz

Balogh Ildikó, Biztosítási, Oktatási Intézet

Nyomárkay András, Actcontroll

Széplaki Réka, BIRS OTI Magyarország

Babinszki Péter, JAM ALUMNi tag

Berényi Zsanett, JAM ALUMNI tag


 

Köszönjük a HVG-nek az ajándékcsomagok felajánlását!


 


Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye

Vásári placcá alakult a KÖKI folyosója


Vásári téren találhatták magukat azok a vásárlók, akik 2015. március 27. - én a KÖKI Terminál II. emeleti folyosóján jártak. Mit is láthattak azok, akik arra jártak? Színesebbnél, színesebb standok mögötti kíváncsian ragyogó szemek és arcok, akik csak arra várnak, hogy egy vásárló kicsit közelítsen feléjük, hogy megszólíthassák őket, nagyobbnál - nagyobb plakátok, amik furcsábbnál, furcsább cégeket hirdetnek, mozgó szendvicsembereket szintén cégeket hirdetve és izgő - mozgó diákok, akik folyamatosan arra biztatták a KÖKI Vásárlóit, hogy látogassák meg standjukat. Mi is volt ez a fura vásári forgatag?

Ez a Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye, amelynek immár második alkalommal adott helyett a KÖKI Terminál! A programra az ország minden részéről érkeztek diákok, hogy bemutatkozhassanak és tudásukat összemérve versenyezhessenek a JAM legősibb versenyén. A programra 17 bátor diákvállalkozás érkezett. A legkisebbektől a legnagyobbakig, a vidékitől a fővárosiig, mindenki megtalálható volt a csapatok között.

Hagyományokhoz híven, a programon szakmai zsűri értékelte a diákvállalkozásokat, természetesen teljesen inkognitóban, hogy a diákok ne is sejtsék, hogy a vásárlónak álcázott szakértő valójában kicsoda. A szakmai zsűri a diákok standjait körbejárva kérdéseket tesz fel a fiatal vállalkozóknak, amik a cégükkel, tevékenységükkel kapcsolatos. A szakmai zsűri véleményét a program vége felé összegezzük és kezdetét is veheti a vásár csúcsa, az eredményhirdetés.

  Minden évben az általános és középiskolát külön értékeli a szakmai zsűri, hiszen mindkét korosztálynál máshogy és más szinten valósul meg a JAM oktatóprogramja. A versenyen az alábbi kategóriákra keressük a legjobb vállalkozásokat: legszebb
stand  (
az a diákcég, akinek a legszebb, legszínesebb standja van), legjobb logó ( a legjobban eltalált, könnyen azonosíthat és megjegyezhető logó, ami tükrözi a diákcéget), legjobb eladó ( akinek a termékei a legnépszerűbbek a vásárlók körében és akik a legjobban „el tudják adni” azt), legjobb marketing (az a diákcég nyeri el ezt a címet, aki a legtöbb marketing fogást alkalmazza, rendelkeznek szórólappal, könnyen azonosíthatóak, van valami egységesség, mind a termékekben, mind a csapat tagjaiban), legjobb diákvállalkozás (az a diákvállalkozás, aki a fent említett kategóriákban ügyesen és kiemelkedően helytáll). A vásár látogatóit sem szeretnénk kizárni a véleményezésből, így a közönség kedvence díjat, annak adjuk, akire a legtöbb vásári látogató voksol!

Idén sokan tették tiszteletüket a vásárban. Szeretném megköszönni a szakmai zsűri tagjainak, Janzsó Ádámnak, Balogh Ildikónak, Mlynarik Miklósnak, Schmidt Olivérnek, Sárosi Kingának, hogy segítették munkánkat.

A versenyen a Közepsuli.hu – online diákmagazin és egy budapesti helyi TV  -  Centrum Tv is készített interjúkat a résztvevőkkel. Ezúton is köszönöm az ő
munkájukat is. Az elkészült interjúk hamarosan elérhetőek lesznek a honlapon is.

Eredmények:

Általános Iskola

Diákvállalkozás neve Elnyert cím Kép

Kincsek a JAM-ben

Katélydombi Általános Iskola,
Budapest 

Legjobb eladó


Bókay JAM

Bókay Árpád Általános Iskola,

Budapest

Legjobb marketing

Puccos Cuccok

Darus Utcai Magyar-Német Két Tannyelvű
Általános Iskola,
Budapest 

Legjobb logó

Decs Alsó

Bíborvég Általános Iskola,
Decs 

Legszebb stand

Hipnotic Rt.

Tabán Általános Iskola és AMI,
Szeged 

Legjobb diákvállalkozás

 

Középiskola

Diákvállalkozás neve Elnyert cím Kép

Naff & Paff

Alternatív Közgazdasági Gimnázium,
Budapest 

Legjobb eladóVak-SZö-Ko-Fa

Vakok Általános és Speciális Szakiskolája,
Budapest 

Legjobb marketing

V-TEQ

Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális
Szakiskola és EGYMI 

Legszebb stand

C.O.O.L Zrt.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium,
Budapest 

Legjobb logó

I.P.M

Tömörkény István Gimnázium és Művészeti
Szakközépiskola,
Budapest 

Legjobb diákvállalkozás

Hand - Band

Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola,
Budapest 

Közönség kedvence


Köszönjük, hogy eljöttetek!

 

A vásáron készült TV-s felvételt megtekinthetitek: itt

A vásáron készült interjút elolvashatjátok: itt

 

Köszönjük a zsűritagoknak a segítségüket:

Köszönjük!

  

Diákvállalkozások Karácsonyi Vására és Versenye

Az új helyszínen is sikert arattak a diákok

Ki látott már egy helyen egy csapat különböző korú diákot, akik színesebbnél színesebb,változatosabb és különlegesebb termékeket árulnak egy bevásárlóközont egyik üzlethelyiségében? Azoknak, akik 2014. december 12. - én pénteken a KÖKI Terminál első emeletén járt, valószínűleg nem kerülte el a figyelmét a vásári forgatag.

A program idén új helyszínen került megrendezésre, ami nemcsak nagy népszerűséget de nagy áruforgalmat is hozott magával a csapatok számára.

Miről is szól a Diákvállalkozás program? A Junior Achievement Magyarország évek óta sikeresen működő programja a Diákvállalkozás, melyben általános és középiskolás diákok egy iskolai tanéven keresztül kipróbálhatják magukat a vállalkozás világában. Az üzleti szimuláció során, nemcsak megismerik az üzleti élet alapvető szabályait de testközelből tapasztalják meg a gazdaság és a pénz világát.

Minden évben kétszer rendezzük meg a Diákvállalkozások Országos Vásárát és Versenyét Budapesten, ahol az idei tanévben regisztrált diákcsapatok mutathatják be vállalkozásukat, termékeiket/szolgáltatásaikat illetve addig megszerzett tudásukat, tapasztalatukat.

A diákok sorra hívták be a KÖKI Terminálban járkáló vásárlókat, akik nagy lelkesedéssel járták körbe a standokat és telt szatyrokkal távoztak tőlünk.

Mint minden verseny, most is eredményhirdetéssel zárult a rendezvény, ahol a szakmai zsűri különböző szempontok alapján pontozta, értékelte a csapatokat. Nem volt könnyű helyzetben az értékelő bizottság ugyanis 21 diákcég között kellett megkeresni a legjobbakat.

Az eredmény a következőképpen alakult:

Általános Iskola

Diákvállalkozás neve Elnyert cím Kép

Decs Alsó


Bíborvég Általános Iskola
Decs

Legjobb eladó

Bókay JAM

Bókay Árpád Általános Iskola
Budapest 

Legjobb logó

Puccos Cuccok

Darus Utcai Általános Iskola

Budapest

Legjobb marketing

Kincsek a JAM-ben

Kastélydombi Általános Iskola

Budapest

Legszebb stand

Hipnotic Rt.

Tabán Általános Iskola és AMI

Szeged

Legjobb diákvállalkozás

 

Középiskola


Diákvállalkozás neve Elnyert cím Kép

Vak Szö-Ko-FA

Vakok Általános és Speciális Iskolája

Budapest

Közönség kedvence

 Diószegi Kft

Diószegi Sámuel Baptista SZKI

Debrecen

Legjobb ötlet

Naff & Paff

Alternatív Közgazdasági Gimnézium

Budapest

Legjobb logó

Legjobb eladó

Alternatív Közgazdasági Gimnézium

Budapest

Legjobb eladó

Pixty Wonders

Alternatív Közgazdasági Gimnézium

Budapest

Legszebb stand

Euro Polo Zrt.

Móricz Zsigmond Református Gimnázium

Kisújszállás

Legjobb marketing munka

C.O.O.L 

Alternatív Közgazdasági Gimnézium

Budapest


Legjobb diákvállalkozás

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a KÖKI Terminálnak, hogy helyet biztosítottak a rendezvénynek.

Külön szeretnénk megköszönni a szakmai zsűri tagjainak:

Fónagy Edina, Monsanto,

Szikora Adrienn, General Electric,

Mirtse Moira, Zsiráf Magazin,

Janzsó Ádám, Nemzeti
Ifjúsági Tanács,

Bódi Éva, DFT Hunária,

Sipkay Renáta, Gazdasági Versenyhivatal,

Makay László, KPMG,

Blaskovics Dávid, FIVOSZ,

Fülöp Melinda, Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány, 

Sümegi László, Burger King,

Dr. Buday Judit, Szecskay Ügyvédi Iroda,

Balogh Ildikó, Biztosítási Oktatási Intézet

HVG

Schmidt Olivér, KÖKI Terminál

 
 

 

Köszönjük, hogy megjelenésükkel és szakmai észrevételeikkel hozzájárultak 

a program színvonalának emeléséhez.

Külön köszönjük, hogy ajándékokkal is támogatták a díjazott vállalkozókat.

 
   

 

Adventi Vásár az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban

 

Az Adventi Vásár idén is nagyon sikeres volt a diákok számára. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban, 2014.12.06-án szombaton megrendezésre kerülő eseményen a JAM is jelen volt.

Az AKG és a Politechnikum diákjai idén sem múlták alul magukat, hiszen rendkívűl kreatív ötletekkel, termékekkel és megjelenéssel készültek a programra és az idei évre.

A szakmai zsűrinek nehéz dolga volt, komoly kihívást jelentett nekik, hogy a különböző kategóriában keresse meg a legjobb csapatot.

Eredmények:

Diákvállalkozás neve

Kategória Kép

Pixty Wonders diákvállalkozás

Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Budapest

Legjobb diákvállalkozás 

díj

Naff & Paff diákvállalkozás

Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Budapest

 

Legjobb marketing díj

 

 C.O.O.L Zrt

Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Budapest


 

Legjobb értékesítés díj

 

Second Way

Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Budapest


 

Legjobb termék díj

 

School Food Company

Alternatív Közgazdasági Gimnázium

Budapest


 

Vásár különdíjasai

(Legvalóságosabb igényt kielégítő diákcég)

 

Minden Diákvállalkozásnak gratulálunk, nagyon ügyesek voltatok!