General Electric kapcsolati program 2013/2014

General Electric kapcsolat program 2013/2014

 A veresegyházi GE megtekintése

Beszámoló - diákszemmel

"Mikor elindultunk vegyes érzések kavarogtak bennem a gyárral és magával a látogatással kapcsolatban is. Ezek egy része igazolódott, része pedig megcáfolódott. De inkább nézzük sorjában: A GE egy multinacionális, azaz nemzetközi vállalat, amelynek szülőhazája és székhelye Amerika. Egyszerre több országban van jelen egy időben leányvállalatai által, és egyszerre több millió embert dolgoztatnak. Hazánkban is található több gyáruk, mi a veresegyházi GE vállalatot néztük meg. A cég alapvetően turbinákkal és ehhez kapcsolódó áram előállító berendezésekkel foglalkozik. Javítja és karban is tartja őket. Ebben a gyárukban készül egy nagyobb turbina 4 alkatrésze és kisebb hordozható (inkább csak mozgatható), amely egy kisváros ellátását képes( Kb.: 10.-20.000. lakos)biztosítani.

Természetesen ezek javítása is itt folyik az épületen belül amerikai kiemelkedő színvonalú munkakörülmények között.

De mit is jelent ez?

Egymás mellett elhelyezkedő, egymásra épülő munkafolyamatok munkagépeinek elhelyezése. Széles szállító utak a gépsorok között. A pénzbedobósnak tűnő automatákban, nem étel, ital, hanem csiszolókorongok és kesztyűk, olajok, stb. voltak, ez nagyon meglepett. Természetesen percre kész raktár és könyvelőrendszert működtet. Ezek mind, a GE hipermodern nemzetközi vállalat ismérvei. A legjobb és legmodernebb gépeket és eszközöket használják a technológiáikban. Minket a gyárlátogatás elején egy sajtóterembe vittek ahol mindezt elmondták és még azt, hogy a GE - et Thomas Edison alapította.

Innen 2 csoportra szakadtunk és 2 külön úton mutatták be a gyárat az építéstől a hibaellenőrzésen át a javításig mindent, amelynek nagyon örültem. Bár a gépeket nem érinthettük meg biztonsági okokból és a záróvonalat sem lehetett átlépni. Meghallgattuk a munkavédelmi szabályokat a szemüveg viseléséről meg a zárt és vasalt orrú cipőkről is. De számomra a lényeg az, hogy a gyár kifogástalan, sehol egy ottfelejtett csavar egy letakart falrész, nincsenek lengén öltözött hölgyes naptárak a falon. Csak rend fegyelem és tisztaság.

Beigazolódott sejtéseim:

Gondoltam, hogy nem egy afféle „barkács műhelybe” megyünk el, hanem a GE-  be. Arra is nagy esély volt, hogy kiemelkedő, sajtósokhoz méltó fogadtatást kapunk. Azt is éreztem, hogy nem strandpapucsos, rövidgatyás fickók fognak benn sétálgatni, hanem komoly szakemberek.

Amiben megcáfolódtam:

Azt hittem minden olyan „Szögletes” lesz, karót nyelt munkásokkal. Vártam a munkásokat figyelő zsémbes műszakvezetőket, akik valahogy nekem nem is hiányoztak.

Megjegyzések:

Nekem jól esett látni egy modern világszínvonalú gyárat és a híres „rugalmas munkaidőt”. Bár tudom, ezt nem lehet minden magyar gyárnál bevezetni, de ha kicsit is lépnének ebbe az irányba és annyit tennének a jó munkaerőért mint ők, akkor a magyar gazdaság előrébb lenne"

F.Dominik


Újabb vállalatlátogatás Veresegyházán

Újabb vállalatlátogatás valósulhatott meg a GE veresegyházi üzemében. Március 19 - én a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ, korábban Eötvös József Református Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói, Lénárt Zsolt tanár úr vezetésével jutottak el a GE üzemébe. A vállalatlátogatás során nem csupán a gyárban zajló termeléssel és annak fázisaival ismerkedtek meg a diákok, hanem lehetőségük nyílott arra is, hogy beszélgessenek a GE önkéntesével Baranyi Zsuzsannával a HR osztályról, aki mesélt nekik  arról, mire érdemes figyelni már most az iskolában, merre irányuljanak és milyen lehetőségek vannak a gyárban, milyen képzettséggel lehet oda menni dolgozni. Az erős szél ellenére a diákoknak volt alkalma arra is, hogy megnézzék a gyár területén elhelyezkedő focipályát is, ott készültek a képek is. A GE részéről Vigh Mercédesz, Olasz Csaba és Tóth Márton vett részt  a programban.

Business Ma Mindenkinek Hajdúböszörményben

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulói fogadták januárban a BUMM szakmai előadás vendégeit. A meghívott előadók között volt: Dr. Ficsor László – Hajdúböszörményi Járási Hivatal vezetője, Nánássy Zsolt – Gyártásvezető a GE - től, Zombori Dénes HR - munkatárs a GE - től.

Az előadók életpályája merőben eltért egymásétól (államigazgatási szakember, mérnök, közgazdász), így a diákok több oldalról kaptak hasznos információkat a pályaválasztásukat illetően. Az esemény a vendégek bemutatkozásával, eddigi karrierútjuk felvázolásával kezdődött, melyet követően a diákok kérdéseket tettek fel jövőbeli céljaikkal kapcsolatban.

A diákok érdeklődőek voltak, többüknek már van konkrét elképzelése a jövőjét illetően, ami több esetben egyezett a válaszolók pályájával, így hasznos javaslatokkal tudtak szolgálni a karrierválasztással kapcsolatosan. 

Angol nyelvű szakmai előadás a Hunfalvyban

2014. február 12. - én szerdán a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolába látogatott a GE Energy Industrial Solutions cég képviseletében Valeriano Donzelli a cég egyik részlegének vezetője.

Valeriano Donzelli angol nyelvű prezentációt tartott, melyben bemutatta a GE tevékenységi köreit, felépítését. Felsorolta az elért eredményeket is, kiemelve a Magyarországon működő egység szerepét a teljes cégben. A gazdasági mutatók ismertetése és a műszaki háttér rövid bemutatása után a karrier lehetőségekről beszélt. Nagyon hasznos ötletekkel látta el a diákokat. Beszélt a kvalitásokról, melyeket a legfontosabbnak tart, továbbá személyes tapasztalatairól azzal kapcsolatban, hogy mi tehet sikeressé valakit az álláskeresésben. A prezentáció végén több érdekes kérdés is elhangzott a diákok részéről. Az előadáson részt vett a 12.b osztály összes tanulója és a 12.a osztály egy csoportja.

JAM tréning Kisvárdán – Opening Doors program

A General Electric által létrehívott Opening Doors tehetséggondozó program már évek óta sikeresen valósul meg Magyarország három középiskolájában: Hajdúböszörményben a Bocskai István Gimnáziumban, Kisvárdán a Bessenyei György Gimnáziumban illetve Ózdon a József Attila Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Idén a kiválasztott diákok részt vehetnek a Junior Achievement Magyarország vállalkozói tréningjén, melynek célja a fiatalok vállalkozói kompetenciájának fejlesztése. A hajdúböszörményi program után, a második helyszín február 7 - 8 - án a kisvárdai gimnázium volt, ahol egy újabb nagyon jó hangulatú program valósult meg.

A résztvevők nagyon örültek a tanórai foglalkozásoktól eltérő, kreatív oldalukat megmozgató feladatoknak. Próbára tehették magukat számos olyan feladat során, ahol szükség volt a problémamegoldó, kommunikációs, tervezői készségeikre, kreativitásukra és csapatmunkára. Nemcsak egymást, hanem saját magukat is jobban megismerhették, milyen pozícióban érzik jól magukat, mely feladatokat látják el szívesen és melyek azok, amiben kevésbé jeleskednek. A tehetséges fiataloknak további sok sikert kívánunk tanulmányaikhoz.

GE Kapcsolat program 2013-2014

Örömmel jelenthetjük, hogy a 2013 - 2014 - es tanévben is nyitva áll a lehetőség a középiskolás diákok előtt a GE Kapcsolat Programban való részvételre. Programunk két fő eleme továbbra is a Vállalatlátogatás és a BUMM program (Business Ma Mindenkinek -szakmai előadás).

Kinek lehet érdekes a vállalatlátogatás?

 • azoknak, akik szeretnének megismerkedni egy nemzetközi nagyvállalat működésével, felépítésével
 • azoknak, akik többet szeretnének tudni a korszerű gyártási technológiákról, eljárásokról, folyamatokról
 • azoknak, akik maguk is ezen a területen szeretnének elhelyezkedni
 • azoknak, akik szeretnének választ kapni gyakorlati kérdéseikre
 • azoknak, akiket érdekel a fényforrások gyártása, szerszámok tervezése és gyártása, gyártási technológiák fejlesztése, turbinák gyártása, egészségügyi technológiák illetve az olaj és földgázipar

 

Milyen kérdésekre kaphatunk választ egy BUMM szakmai előadáson?

 • hogyan működik, hogyan épül fel szervezetileg egy multinacionális nagyvállalat?
 • milyen programokat, lehetőségeket kínál a GE a fiataloknak Magyarországon?
 • milyen állások és elvárások vannak egy nagyvállalatnál?
 • hogyan érdemes építeni a karrierünket?
 • mire érdemes figyelni pályaválasztásnál?
 • milyen lehetőségek vannak a munkaerőpiacon?

 

GE üzemek Magyarországon:

GE Hungary - HEALTHCARE DIVÍZIÓ (2040 Budaörs, Akron u. 2.)

• A betegellátásban új korszakot nyitó transzformációs egészségügyi technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

GE Hungary – APPL&LIGHT (8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 97.)

• fényforrások gyártása

• normál és dekorációs lámpák, autó - segédvilágítás

GE Hungary – POWER & WATER (2840 Oroszlány, Bláthy O. u. 4.)

• membránszűrők gyártása

• szálkémiai gyártásfejlesztés

GE Hungary –  (4220 Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 1.)

• vákuumtechnikai alkatrész - és gépgyár

GE Hungary – (8900 Zalaegerszeg, Alsóerdei út 3.)

• szerszámok tervezése, gyártása

• fém alkatrészek gyártása

GE Hungary - AVIATION (2112 Veresegyház, Lévai út 33)

• Repülőgép hajtómű alkatrész szervizelésével foglalkozik.

GE Hungary - ENERGY DIVISION (2112 Veresegyház, Kisréti út 1.)

• Turbinaalkatrészek gyártásával, javításával, mini erőművek összeszerelésével foglalkozik.

GE Hungary - ENERGY SERVICES (3600 Ózd, Dózsa György út 54.)

• Kismegszakítók és életvédelmi relék gyártásával foglalkozik.

GE Hungary (4600 Kisvárda, Temesvári u. 17.)

• Fényforrások gyártásával foglalkozik.

GE Oil&Gas (2151 Fót, Keleti M. u. 1.)

• A GE átfogó, technológiai alapú termékeket, szolgáltatásokat és teljes körű megoldásokat kínál a kőolaj - és földgázipar számára.

 

Amennyiben bármelyik programelem felkeltette érdeklődését kérem vegye fel a kapcsolatot Kovács Ildikóval a program koordinátorával, az alábbi elérhetőségek egyikén:

E - mail: kovacs.ildiko@ejam.hu

Mobil: +36-70-272-2312

Tel.: +36-62-552-858

 

Letölthető dokumentumok itt:

Együttműködési szándéknyilatkozat iskolák számára

Vállalatlátogatási jelentkezési lap

BUMM jelentkezési lap

Tájékoztató a programról